Prezident prepožičal útvaru prešovských vrtuľníkárov čestný názov

01.11.2003 Celý región

Vrchný veliteľ Ozbrojených síl SR prezident SR Rudolf Schuster svojím rozkazom zapožičal vojenskému útvaru 6335 v Prešove čestný názov Letecká základňa gener...
Vrchný veliteľ Ozbrojených síl SR prezident SR Rudolf Schuster svojím rozkazom zapožičal vojenskému útvaru 6335 v Prešove čestný názov Letecká základňa generálplukovníka Jána Ambruša. Slávnostný nástup pri tejto príležitosti sa konal 31. októbra v sídle útvaru.

Veliteľ základne, na ktorej sú ako jedinej v SR dislokované bojové vrtuľníky Vzdušných síl SR, Miroslav Kelemen po slávnostnom ceremoniáli pre novinárov povedal, že ho vníma ako poďakovanie za 11-ročnú prácu dôstojníkov, vojakov a zamestnancov leteckej základne. Ide o významný krok k získaniu bojovej zástavy útvaru. Základňu bojových vrtuľníkov zriadili v rámci delenia československej armády. Kelemen povedal, že začiatkom toho roka inicioval proces získania čestného názvu. Požiadali rôzne organizácie o pomoc pri výbere vhodnej osobnosti. \"Ambruš je nám ako pilot najbližší, \" vyjadril veliteľ základne spokojnosť.
K zapožičaniu čestného názvu blahoželal nastúpeným príslušníkom útvaru minister obrany SR Juraj Liška. Na slávnosti sa tiež zúčastnili vzdialení Ambrušovi príbuzní Alžbeta Kuklišová a Miroslav Ambruš.
Slovák Ambruš (1899 - 1994) bol prvým česko-slovenským veliteľom slávnej 312. česko-slovenskej stíhacej perute, jednotky anglických Royal Air Force v rokoch druhej svetovej vojny. Po jej skončení velil Ambruš v rámci ČSR letectvu na území Slovenska. V roku 1948 emigroval do USA, kde aj v Chicagu zomrel. V máji 1994 na pokyn vtedajšieho ministra obrany SR Pavla Kanisa previezli jeho telesné pozostatky na Slovensko a uložili na cintoríne v Slávičom údolí v Bratislave.
O Ambrušovom osude napísal knihu spisovateľ a novinár Drahoslav Machala, ktorý bol takisto prítomný na slávnostnom akte a prihovoril sa k účastníkom nástupu. Aj na základe jeho výskumu zriaďujú v útvare sieň cti Jána Ambruša.

(jj)
 

Vyberte región